Kanonmåling for Frp – beste på åtte år

Sylvi Listhaug har all grunn til å smile over maimålingen til Opinion.
Sylvi Listhaug har all grunn til å smile over maimålingen til Opinion.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet gjør sin beste Opinion-måling siden februar 2016. Samtidig går Arbeiderpartiet frem, mens Høyre faller. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

På maimålingen fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, gjør Fremskrittspartiet sin beste Opinion-måling siden februar 2016. Frp opplevde et byks i mars, da partiets oppslutning økte med 4,5 prosentpoeng. Nå befester partiet det høye nivået og styrker seg ytterligere, til en oppslutning på 17 prosent, en økning på 1,7 prosentpoeng siden målingen i april.

– Det er alltid hyggelig med fremgang. Støre-regjeringen må vekk neste år, og vårt mål er å bli størst mulig for å sikre gjennomslag for Frp-politikk som gir folk mer frihet, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til ABC Nyheter.

I februar 2016 fikk Frp 17,4 prosent på Opinions måling.

Arbeiderpartiet gjør også et solid byks på maimålingen. Partiet går frem 3,6 prosentpoeng til en oppslutning på 22,6 prosent.

– Det alltid motiverende med målinger der Arbeiderpartiet går opp, slik vi gjør på denne målingen. Vi bryr oss om folks økonomi, og det er gledelig å se at trygg økonomisk styring bidrar til at vi nå er på vei mot et et vendepunkt i økonomien, der folk får bedre råd, sier statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinion-rådgiver Martin Stubban sier fremgangen er signifikant for Arbeiderpartiet.

– Det er en god stund siden vi har sett det. Nå er gapet mellom Høyre og Ap ikke så stort lenger. Det er fortsatt lenge igjen til valget, ingenting er avgjort, sier Stubban til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinions partibarometer gjennomført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter mai 2024

Ap: 22,6% (+3,6)
H: 25,4% (-5,1)
Sp: 5,6% (+0,3)
Frp: 17,0% (+1,7)
SV: 7,7% (-1,7)
Rødt: 5,0% (+0,8)
V: 5,5% (+0,3)
MDG: 4,2% (+0,8)
KrF: 3,5% (+0,2)
Andre: 3,6% (-0,8) – størst av de andre partiene er INP med 2,1 prosent (-0,6)

• Opinions partibarometer for mars 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
• 74 prosent (n=715) har avgitt svar om partipreferanse.
• Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. april - 29. april.
• Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt:
– «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»
– «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
• Resultatene (n=1000) må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Høyre tilbake

Samtidig som Ap øker, faller Høyre kraftig. Partiet går tilbake hele 5,1 prosentpoeng. Høyre er likevel landets største parti med 25,4 prosent av velgerne i målingen.

– Det blir jo rart å trekke på smilebåndet når vi går ned, men vi lå urealistisk høyt på denne målingen forrige måned. Jeg synes dette er gode tall for Høyre og gleder meg over at så mange ønsker seg ny regjering og ny politikk, sier Høyre -leder Erna Solberg til ABC Nyheter.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg under en spørretime i Stortinget. Foto: NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg under en spørretime i Stortinget. Foto: NTB

Stubban sier at Høyre på noen av målingene deres har en høy mobilisering av hjemmesitterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men på den målingen her har de ikke den samme mobiliseringseffekten. Det er litt typisk når det er en god stund til neste valg at partiene som er litt i medvind har en positiv assosiasjonseffekt også blant de som ikke er så politisk engasjert, sier Stubban til ABC Nyheter.

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved universitetet i Stavanger mener Frp virker solide.

– Spørsmålet er om det vi ser her, framgang til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet og tilbakegang for Høyre, er midlertidige utslag eller begynnende trender som vil kunne forsterke seg. Målingen kan være et tegn på at en ny politisk tidsånd er i ferd med å inntreffe, sier Tuastad til ABC Nyheter.

– En stund siden siste selvmål

Tuastad utelukker ikke at vinden kan ha snudd for Arbeiderpartiet etter dårlige målinger i lang tid.

– Dette kan være tegn på at ting kan snu, selv om vi må se flere målinger som bekrefter tendensen, for å kunne si om det er en begynnende trend. Så har det vel også hjulpet Ap at det er en stund siden siste selvmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre sier Tuastad at hvis man tallene i sammenheng med det politiske bildet, er de store frustrasjonssakene nå mindre fremtredende.

– Det er ikke lenger en endeløs strøm av nyheter om høyere rente, økt inflasjon og sjokkerende strømpriser. Da er spørsmålet om vi også får et skifte i tidsånden, hvor den store frustrasjonen legger seg og vi får mer normale politiske saker, mener han.