Ti år etter er de synlige sårene etter tsunamien borte

Darshani Kularadne ved graven til moren og tanten som døde i tsunamien i Hikkaduwa, Sri Lanka. Hennes nye hus bak. Foto: Nils Myklebost / NTB scanpix.
Darshani Kularadne ved graven til moren og tanten som døde i tsunamien i Hikkaduwa, Sri Lanka. Hennes nye hus bak. Foto: Nils Myklebost / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti år etter tsunamien kan Darshani Kularadne vise fram sitt nye hus. Men også graven til moren og tanten som døde da bølgen feide inn over sørvestkysten av Sri Lanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke langt fra stedet der minst 1.500 mennesker døde da et helt tog ble feid av skinnene og kastet rundt av vannmassene, ser man i dag både enkle, nybygde hus og hus som aldri er blitt reparert.

– De husene hører til familier der alle døde, sier Kularadne, som bor sammen med sine barn og sin gamle far i sitt nye hus.

Det er ikke vanskelig å finne folk som mistet slekt og venner i tsunamien, som for eksempel Udalanga som er dykkerinstruktør i Unawatuna. Søsteren hans var på toget som ble truffet, og hennes og mannens levninger er aldri blitt funnet.

Knapt sår igjen

Til tross for det enorme omfanget tsunamien hadde, kan man mange steder knapt ane at alt lå øde for bare tiår siden.

Det gjelder for eksempel Khao Lak i Thailand der så mange turister fra Norge, Sverige og andre land mistet livet, og i fiskerlandsbyen Nam Khem like ved, der så mange thailendere døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt er bygd opp igjen, enten som renoverte hoteller eller som nye hoteller, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour, som igjen sender tusener av nordiske turister til Khao Lak, et par timer nord for Phuket hvert år.

Bortsett fra en og annen gjengrodd tomt, sier hun at det eneste spor man kan se etter tsunamien, er den store politibåten som ble kastet nesten en kilometer inn over land, og som har fått ligge som et minnesmerke.

Gjenoppbygd storby

Også i Banda Aceh i Indonesia, der tsunamien rammet hardest, har det vært en iherdig gjenoppbygging, mye takket være en stor internasjonal hjelpeinnsats, men også fordi indonesiske myndigheter og geriljaen benyttet anledningen til å gjøre slutt på flere tiår med borgerkrig med en fredsavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den 35 meter høye bølgen var minst 165.000 mennesker døde, og kilometeren mellom kysten og sentrum i Banda Aceh var totalt øde. Området besto av flate sementgulv og et og annet jernrør som stakk opp, mens restene av hus, båter og biler var feid sammen lenger inne i byens gateløp som gigantiske ruinhauger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ni år med fred og gjenoppbygging er Banda Aceh i dag blitt en trivelig, mellomstor indonesisk by med få synlige spor etter tragedien.

Jernbanen i gang igjen

Også på Sri Lanka, der minst 35.000 mennesker døde da tsunamien slo inn over øya kysten rundt – fra Colombo ned rundt sørkysten og opp til

Jernbanen som ble så hardt rammet, er i gang igjen, og i små turistbyer som Unawatuna og Hikkaduwa minner lite om katastrofen.

I nærheten av stedet der toget ble tatt av vannet, er det en enorm buddhastatue og et enkelt lite museum med bilder fra tsunamien og hjelpeinnsatsen, under mottoet «Vi vil aldri glemme».

Les også: De norske tsunamiene

Varslingssystem

Rundt hele Indiahavet har man også nå bygd ut et varslingssystem for tsunamier som flere ganger har vist sin nytteverdi etter jordskjelv rundt Indonesia.

Varslingen er basert på tre alarmsentraler i Indonesia, India og Australia som overvåker Indiahavet med seismografer og GPS, og som støtter seg på et hundretall målepunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet i Thailand, som i tillegg har sitt eget varslingssystem, ble alle turister og fastboende i Khao Lak og Phuket for få år siden evakuert fra strandkanten da alarmen gikk etter et jordskjelv, dog uten at det denne gangen kom noen tsunami.

Men som alle tenker i Thailand: Bedre føre var, nå som de vet hva en tsunami er.